Indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar.

Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de satietate.

Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scazut este secretul mentinerii sanatatii organismului, deoarece reduce riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare si cresterea in greutate.

Beneficiile IG

• IG scazut ajuta la scaderea si mentinerea greutatii corporale.
• IG scazut creste sensibilitatea organismului la insulina.
• IG scazut contribuie la managementul diabetului zaharat.
• IG scazut reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
• IG scazut regleaza cantitatea de colesterol din sange.
• IG scazut contribuie la ameliorarea simptomelor in cazul sindromului de ovar polichistic.
• IG scazut contraleaza apetitul alimentar.
• IG scazut prelungeste rezistenta fizica.

Cum se masoara IG?

Valorea indicelui glicemic este masurata cu ajutorul metodelor stiintifice valabile. Acesta nu poate fi stabilit doar prin cunoasterea compozitiei chimice a alimentelor. In prezent, in intreaga lume exista doar cateva grupuri de cercetare in nutritie care ofera un serviciu de testare legitim. Profesorul Jennie Brand-Miller de la Human Nutrition Unit, Universitatea din Sydney, este in slujba cercetarii indicelui glicemic de peste un deceniu si impreuma cu echipa sa a stabilit IG pentru peste 400 produse alimentare.

Indice Glicemic Valoare
ridicat peste 70
mediu intre 56 si 69
scazut mai mic de 55

Alimente si indicele glicemic

Alimente Valorea Indice glicemic
Produse de patiserie
Briosa (neindulcita) 62 Mediu
Croissant 67 Mediu
Gogoasa 76 Ridicat
Cozonac 54 Scazut
Produse cu aluat de placinta 59 Mediu
Bauturi
Lapte de soia 30 Scazut
Suc de mere 41 Scazut
Suc de morcov 45 Scazut
Suc de ananas 46 Scazut
Suc de grepfruit 48 Scazut
Suc de portocale 52 Scazut
Suc de rosii 38 Scazut
Produse de panificatie
Painea multicereale 48 Scazut
Paine din cereale integrale 50 Scazut
Paine alba 71 Ridicat
Bagheta 95 Ridicat
Paine din secara 64 Mediu
Chifla 61 Mediu
Aluat 53 Scazut
Cereale
Ovaz 55 Mediu
Muesli 56 Mediu
Fulgi de porumb 83 Ridicat
Orez expandat 82 Ridicat
Orez alb cu bob lung 44 Scazut
Orez brun 55 Scazut
Hrisca 54 Scazut
Cuscus 65 Mediu
Malai 68 Mediu
Orez alb cu bob scurt 72 Ridicat
Arpacas 25 Scazut
Secara 34 Scazut
Orz fulgi 66 Mediu
Mei 71 Ridicat
Produse lactate
Iaurt degresat 14 Scazut
Lapte 27 Scazut
Lapte cu ciocolata 24 Scazut
Lapte degresat 32 Scazut
Lapte semi-degresat 34 Scazut
Unt 47 Scazut
Inghetata 61 Mediu
Inghetata (nivel scazut de grasime) 50 Scazut
Paste si Pizza
Fettuccine 32 Scazut
Ravioli 39 Scazut
Capellini 45 Scazut
Fidea 35 Scazut
Fidea de orez 58 Mediu
Macaroane 45 Scazut
Macaroane cu branza 64 Mediu
Spaghete din orez brun 92 Ridicat
Spaghete 41 Scazut
Spaghete din cereale integrale 37 Scazut
Paste spirala 43 Scazut
Pizza 60 Ridicat
Alimente pentru gustare si dulciuri
Arahide 15 Scazut
Nuci 15 Scazut
Gemul si dulceata 49 Scazut
Miere 55 Mediu
Floricele (popcorn) 55 Mediu
Smochine (confiate/uscate) 61 Mediu
Curmale 103 Ridicat
Covrigei (brezel) 81 Ridicat
Chipsuri 54 Scazut
Mars (baton) 64 Ridicat
Snickers (baton) 40 Scazut
Ciocolata 49 Scazut
Zahar 68 Mediu
Fructe
Cirese 22 Scazut
Grepfruit 25 Scazut
Caise (confiate/uscate) 31 Scazut
Caise 57 Mediu
Caise (compot) 64 Mediu
Mere 38 Scazut
Pere 38 Scazut
Prune 39 Scazut
Piersici 42 Scazut
Portocale 44 Scazut
Struguri 46 Scazut
Kiwi 53 Scazut
Banane 54 Scazut
Mango 56 Mediu
Stafide 64 Mediu
Ananas 66 Mediu
Pepene verde 72 Ridicat
Pepene galben 65 Mediu
Papaya 56 Mediu
Capsune 40 Scazut
Legume
Anghinare 15 Scazut
Sparanghel 15 Scazut
Broccoli 15 Scazut
Conopida 15 Scazut
Telina 15 Scazut
Castravete 15 Scazut
Vanata 15 Scazut
Fasole verde 15 Scazut
Salata verde 15 Scazut
Ardei (toate soiurile) 15 Scazut
Mazare 15 Scazut
Spanac 15 Scazut
Dovlecel 15 Scazut
Rosii 15 Scazut
Boabe de soia 16 Scazut
Mazare uscata 22 Scazut
Fasole uscata 29 Scazut
Fasole (conserva) 48 Scazut
Linte verde (fiarta) 29 Scazut
Linte verde (conserva) 52 Scazut
Naut 33 Scazut
Naut (conserve) 42 Scazut
Varza 10 Scazut
Ciuperci 10 Scazut
Ceapa 10 Scazut
Morcovi 49 Scazut
Morcovi (fiert) 39 Scazut
Porumb 60 Mediu
Sfecla 64 Mediu
Pastarnac 97 Ridicat
Cartof dulce 54 Scazut
Cartofi fierti 56 Mediu
Cartofi noi 57 Mediu
Cartofi, piure 70 Mediu
Cartofi, conserva 60 Mediu
Cartofi, instant 83 Ridicat
Cartofi, la cuptor 85 Ridicat
Cartofi prajiti 75 Ridicat
Cartofi rosii fierti 88 Ridicat

Sursa:Sfatul medicului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: