• Sustin

  • Pagini

  • Categorii

  • Arhiva

  • Anunțuri

Sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile in Romania, doi oameni au murit

Ministrul Sanatatii Cseke Attila a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca in Romania au fost confirmate pana in prezent sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile, transmis prin insepatura tantarilor, fiind totodata inregistrate doua decese.

Potrivit ministrului, cele doua decese au fost inregistrate in jurul datei de 20 august, iar cei infectati, doi batrani in varsta de 75 si respectiv 79 de ani, au murit pe fondul altor boli de care sufereau. Unul dintre decese a fost inregistrat in Capitala, al doilea intr-o comuna din judetul Constanta.

De asemenea, ministrul Sanatatii a adaugat ca pana in prezent au fost confirmate in total sapte cazuri de infectare cu virusul transmis prin intepatura tantarilor, alte persoane fiind suspectate.

Potrivit Ministerului Sanatatii, ca masura de prevenire impotriva infectarii cu West Nile se impune ca autoritatile locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati.

In plus, specialistii sfatuiesc populatia sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice de indepartare a tantarilor. Totodata, se recomanda impiedicarea patrunderii tantarilor in locuinte utilizand mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substante chimice si indepartarea din jurul locuintelor a recipientelor cu apa statuta.

Oamenii sunt sfatuiti, de asemenea, sa se prezinte de urgenta la medic cand prezinta semne de boala: febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare.

In Romania, in 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa, care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent. in 2009, prin acest sistem, au fost confirmate doua cazuri de imbolnavire.

La nivel european, in ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningita West Nile in Italia, Ungaria si Franta.

Articolul de mai sus a fost preluat din http://www.sfatulmedicului.ro/Muscaturi-si-intepaturi/sapte-cazuri-de-infectare-cu-virusul-west-nile-in-romania-doi-oameni-au-_7593

Ce este virusul West Nile?

GHIDUL INFECŢIEI CU WEST NILE

Cum se manifestă, care sunt complicaţiile

TRANSMITERE. Păsările sunt considerate principalul rezervor al virusului West Nile, pe care îl transmit ţânţarilor. Riscul de transmitere e ridicat atât în mediul urban (densitate mare a populaţiei), cât şi în cel rural (biodiversitate sporită).

Peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile după epidemia din 1996, potrivit unor studii realizate de specialiştii români şi de cei de la CDC Atlanta.

INCUBAŢIE. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (nu au semne). Cele mai multe cazuri sunt uşoare, au o perioadă de incubaţie de 3-14 zile şi durează 3-6 zile.

MANIFESTĂRI. Simptomele sunt asemănătoare răcelilor comune: febră, durere de cap şi dureri musculare, cărora li se pot adăuga stări generale de epuizare, anorexie, greaţă şi vărsături. Rar pot apărea iritaţii pe gât, trunchi, picioare.

COMPLICAŢII. În timp ce cazurile uşoare se pot rezolva de la sine, cele severe pot degenera în encefalite, meningite sau meningo-encefalite şi sunt caracterizate de febră mare, durere de cap, inflexibilitate a gâtului, ameţeală, frisoane, epuizare musculară, paralizie şi chiar comă.

RISCURI DUPĂ VÂRSTĂ. Persoanele de peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta boli neurologice severe, în timp ce gravidele sau femeile care alăptează nu prezintă riscuri sporite de infecţie.

DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT. Diagnosticul de siguranţă se pune prin extragerea de lichid cefalorahidian (5 ml) printr-o puncţie lombară. Nu există un tratament specific pentru infecţia cu West Nile şi doar în cazurile severe e nevoie de spitalizare. (Cristina Lica)

Articol preluat din http://www.evz.ro/detalii/stiri/virusul-west-nile-tantarii-tratati-cu-blandete-de-autoritatile-romane-904736.html

Sfaturile Ministerului Sănătăţii

Purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, pentru a evita expunerea la ţânţari.

utilizaţi substanţe antiţânţari.

împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă.

secaţi băltirile de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtaţi recipientele cu apă stătută.

Simptome ale infecţiei cu West Nile, care apar la 3-7 zile după ciupiturile ţânţarilor: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare şi musculare.

Articol preluat din http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/maladia-east-dambovita-amplifica-virusul-west-nile-198115.html


Asadar aveti mare grija la intepaturile de tantari si mergeti la doctor daca aveti simptomele de mai sus (in urma unei presupuse intepaturi de tantar).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: