Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa este o tulburare psihica, care afecteaza 1- 3% din populatie, in special femei, si care se manifesta prin:

* Episoade de mancat compulsiv, caracterizate prin mancatul unei cantitati mari de alimente, intr-un timp scurt (ex. 2 ore), insotit de sentimentul de lipsa de controlul al mancatului.

* Comportament compensator inadecvat, recurent, in scopul prevenirii luarii in greutate (varsaturi autoprovocate, abuzul de laxative sau diuretice, clisme sau alte medicamente, restrictionarea drastica a alimentatiei sau exercitii fizice excesive.

* Autoevaluarea este bazata excesiv pe forma si conformatia corpului (preocupare excesiva legata de greutatea si forma corporala)

* Mancatul compulsiv si comportamentele compensatorii apar ambele, in medie, de cel putin 2 ori / saptamana, timp de 3 luni.

Trebuie precizata distinctia intre bulimia nervoasa si tulburarea de mancat compulsiv, cea din urma fiind caracterizata de episoade de mancat compulsiv care nu sunt insotite de comportamente compensatorii inadecvate.

Persoanele care sufera de bulimie nervoasa se afla, de regula, la o greutate corporala normala.

Bulimia nervoasa este deseori insotita de simptome depresive, tulburari afective sau tulburari anxioase. Acestea se remit, de regula, in urma unui tratament eficient al bulimiei nervoase. Dependenta de substante (alcool, stimulante, etc) apare la aproximativ 30% din persoanele cu bulimie nervoasa, fiind adesea o tentativa de control al apetitului si greutatii. Un procent semnificativ intrunesc, de asemenea, criteriile de diagnostic pentru o tulburare de personalitate (in special tulburarea de personalitate borderline)

Perturbarile hidroelectrolitice apar frecvent la persoanele cu bulimie care apeleaza la varsaturi autoprovocate sau consum de laxative si diuretice pentru a-si controla greutatea.

Pot aparea dereglari ale ciclului menstrual sau chiar amenoree. Deseori aceste probleme dispar odata cu restabilirea unui regim alimentar corect si eliminarea comportamentelor compensatorii, fara a fi necesar tratamentul medicamentos.

Varsaturile autoprovocate conduc la distrugerea smaltului dentar, in special pe dintii frontali. La unele persoane glandele salivare, in special glandele parotide, pot fi marite semnificativ.

Persoanele care prezinta abuz de laxative pot deveni dependente de folosirea lor.

Dilacerarile esofagiene, ruptura gastrica si aritmiile cardiace sunt cele mai severe complicatii ale bulimiei nervoase, putand fi fatale.

Tratamentul de electie al bulimiei nervoase este psihoterapia cognitiv-comportamentala, insotita de consilierea nutritionala, realizata de un medic nutritionist specializat in tratamentul tulburarilor de comportament alimentar. Psihoeducatia familiei si terapia de familie este recomandata in special in cazul adolescentilor.

Evaluarea starii generale de sanatate si evaluarea psihiatrica sunt necesare, inaintea inceperii tratamentului psihoterapeutic.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala vizeaza:

* Scaderea / eliminarea episoadelor de mancat compulsiv si a comportamentelor de compensare si instaurarea unui regim alimentar adecvat.

* Identificarea si schimbarea credintelor irationale legate de alimentatie, forma si greutatea corporala si scaderea preocuparii legate de acestea

* Cresterea stimei de sine si dobandirea unor abilitati adecvate de gestionare a emotiilor

* Tratamentul comorbiditatilor (depresie, anxietate, trauma, tulburari de personalitate, etc)

* Prevenirea recaderilor

Consilierea nutritionala are ca scop psihoeducatia pacientului cu privire la alimentatie si exercitiu fizic, precum si stabilirea unui regim alimentar adecvat.

Articol preluat din http://www.i-medic.ro/articole/bulimia-nervoasa

Bulimia nervoasă este o dereglare digestivă caracterizată prin hrănire în exces, recurentă, urmată de un comportament compensatoriu.[1] Cea mai obișnuită formă—practicată de mai mult de 75%[necesită citare] dintre oamenii care au bulimia nervoasă—este vomare auto-provocată, uneori numită curățare; post, folosirea unor laxative, clisme, diuretice, precum și printr-un antrenament prelungit sunt și ele obișnuite.[2] Cuvântul bulimia derivă din Latină (būlīmia), care își are originea în greacă, βουλιμία (boulīmia; foame nesățioasă), un cuvânt compus din βους (bous), bou + λιμός (līmos), foame.

Articol preluat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Bulimie

Produse naturale recomandate in bulimia nervoasa:

Rhodiolin 120

AC Zimes

Liquid Chlorophyll

Detox Patch

Articol preluat din http://www.sanatateata.com/afectiuni/bulimia-nervoasa.htm

Care este tratamentul bulimiei?

Asistenta medicala. Datorita faptului ca bulimia poate cauza o gama de complicatii medicale persoanele cu acesta afectiune au nevoie de tratatament pentru complicatiile specifice. Pot avea de asemenea nevoie de urmarirea atenta a semnelor vitale, a nivelului de lichid si electroliti, precum si a conditiei fizice. Un medic de familie poate fi cel care coordoneaza supravegherea cu ceilalti doctori implicati. Alteori, totusi, trebuie apelat la ajutorul unui un psihiatru care sa coordoneaza asistenta medicala.

Psihoterapia. Terapia comportamentala este cea mai folosita pentru bulimie si s-a aratat cea mai benefica in tratarea acestei afectiuni.

Terapia nutritionala. Dieteticienii si doctori cu alte specialitati pot oferi informatii despre o dieta sanatoasa si pot ajuta la stabilirea unui plan de alimentatie pentru a obtine o greutate sanatoasa si deprinderi sanatoase de alimentatie.

Medicatia. Medicamentele antidepresive pot ajuta unii pacienti cu bulimie. Antidepresivele sau medicamentele psihiatrice pot ajuta la tratarea tulburarilor mentale insotitoare cum ar fi depresia sau anxietatea.

Spitalizarea. Problemele grave care pot rezulta din tulburarile de alimentatie pot necesita tratament in spital.

Urmarile

Comportamentul bulimic nu este unul public, de regula duce la o tot mai adanca insingurare. Dar totusi afectatii se implica direct in problemele si evenimentele sociale si se inatampla sa fie persoane apreciate de cei din jur pentru bunele sfaturi pe care le dau. Insa in ceea ce priveste lumea lor interioara, nu prea este dezvaluita prietenilor sau familiei si se evita confruntarea cu propriile probleme din viata. Faptul ca bulimicii astfel incearca si insista sa-si rezolve singuri problemele si traiesc cu gandul ca nimeni nu e in stare a-i intelege duce la depresii care pot deveni cronice si astfel la o mai puternica adancire in groapa bulimiei.

Aceste situatii pot conduce la dezvoltarea altor dependente precum dependenta de droguri, tutun sau alcool sau pot contribui la formarea unei perturbari psihice precum Borderline.

Bulimia poate conduce la inceperea si insitenta de a pastra relatii dificile, greu de inteles si in care apar usor dificultati si la fel poate distruge vechi relatii sau prietenii care inainte erau placute.

Pe langa aceste consecinte psihice apar desigur si cele fizice: anemie datorita vomarii, purgativele administrate excesiv si alimentatia gresita duce la o marire sau imflamare a gladelor salivare (care este vizibil la exterior), datorita acidului gastric apar probleme cu dintii (afectiuni grave ale coroanei dintiilor), diaree si/sau constipatie (adesea una dupa alta), ingrosarea pielii, bataturi sau coji pe podul palmei datorita provocarii vomei (degetul sau mana in gat), tulburari a circulatiei sanguine.

Complicatii

Persoanele cu bulimie au o durere de stomac permanenta. De fapt bulimia poate deteriora stomacul si rinichii unei persoane ca rezultat al vomitarii permanente. Bulimia poate de asemenea deteriora dintii unei persoane ca rezultat al acidului care vine in cavitatea bucala in timpul procesului de vomitare. Persoana poate sa dezvolte „obraji de hamster” care se apar cand gladele salivare se maresc datorita vomatului foarte des.
Asemeni fetelor cu anorexie, fetele cu bulimie pot sa inceteze sa aiba menstruatie ( amenoree ). Totusi cercetatorii nu cred ca acesta afecteaza sansele femeii de a ramane insarcinata dupa ce acesta isi revine. Si cel mai periculos lucru dintre toate este pierderea potasiului mineral prin eliminarea constanta, care poate conduce la probleme de inima si chiar moarte.

Problemele emotionale ale tulburarilor de alimentatie au si ele pretul ei. Cand o persoana devine obsedata de greutate, este dificil sa se concentreze pe altceva. De cele mai multe ori persoanele cu tulburari de alimentatie devin retrase si mai putin sociabile. Indivizii cu bulimie deseori irosesc cea mai mare parte a energiei mentale pe planificare urmatorului impuls de a manca, cheltuiesc o multime de bani pe mancare si se ascund in baie pentru multa vreme dupa mese.

Prognostic
O persoana cu bulimie poate sa se insanatoseasca. Pentru unii, insa, este o batalie pe toata durata vietii. Perioadele de nevoie de a manca si elimina pot aparea si disparea de-a lungul anilor, depinzand de problemele de viata. De exemplu, in momentele de stres se poate intampla ca persoana sa se reintoarca la obiceiurile nesanatoase. Daca se intampla asta discutati cu medicul pentru a va usura criza. Pentru tratarea bulimiei au dat rezultate diferite tipuri de terapie. Aceste pot include terapie individuala, de grup sau de familie

• Bulimia este o tulburare de alimentatie
• Bulimia se bazeaza pe insatisfactia fata de propria imagine.
• Bulimia este diagnosticata dupa cinci criterii.
• Exista doua tipuri de bulimie: eliminatorie si non–eliminatorie.

Tipul eliminator este cel care isi provoaca in mod regulat vomitatul sau foloseste in mod gresit laxativele, diureticele sau clismele.

Tipul non–eliminator se caracterizeaza prin alte manifestari necorespunzatoare cum ar fi postul sau exercitiul fizic excesiv, in locul eliminarii prin varsatura.

• Bulimia poate avea serioase complicatii medicale.
• Tratarea cu success a bulimiei is deseori multidisciplinara implicand o abordare medicala si psihologica.
• Scopul tratatamentului este sa readuca sanatatea fizica si modul normal de alimentatie

Articol preluat din http://www.medicalstudent.ro/contravizita/bulimia-nervoasa.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: